twinkle








ShAriNg LiNk

YaNg SeTia MeNgiKuT Srikandi_Islam

Thursday, September 16, 2010

BaNDuNg DaLaM KeNaNgaN 2009

kejadiannya dh lama tp br skrg nk citer kt sume..hehe..emmm..time2 ni la mnyesal giler xtgkap gmbr tiket penerbangan ke Bandung dulu..kan dh xingat tarikh keramatnya tu..xpe la..apa nk buat..janji ingt bulan November masa cuti skola tahun 2009..(padahal tarikh tu ada je kt pasport..malas nk slongkar pasport..huhu)


kbrangkatan saya n suami ke Bandung bukanlah atas dasar mncari sirap bandung atau mi bandung (yang mmg xde kt bandung..available in Malaysia only) hehe..tp kami p atas dasar hanimun kali ke 8 a.k.a mghabiskan duit yg ada.bak kata suami saya duit kalu smpan pun bukan bleh bw ke kubur so habiskan ler..huhu

selamat datang ke Bandung Pak..smpai2 je nampak nama kami kt spanduk yg dbawa pak supir (driver) sbb sblm tu dh booking hotel awal2 dr m'sia..

Kami book hotel Cemerlang. mmg cemerlang btl..murah n servis terbaikkk..smpai je hotel, rehat2 jap ilangkan jet lag..pastu kuar jalan2 area hotel, p mkn n pusing2 shoping mall yg dekat2..mkn kt tepi jalan kalu kt kl mau dekat rm20 utk 2org..kt sini cuba teka bape?2 org mkn 2nasi putih, 2sup ayam, 2 bungkus kropok n 2 air botol = rm6 !!!believe it or not?huhu

 
keesokan harinya kami p shopping2 lg..sblm ke bndung, sy dh survey giler2 tmpt shoping, tmpt jln2 yg trbaikk kt sana..so sume sy tau..tgl ajak pak supir je..Rumah Mode, Diaz, Secret, Heritage bla bla bla..nk sebut sume F.O.C kt sana mmg 8hari 8mlm xabis..byk gilerrr..




dari factory outlet yg elegant2 mcm Hermes, Renoma smpai ke watak2 hero movie mcm spiderman, rambo, naruto pun sume ada..bandung mmg kota shopinng..kami dtg bw beg besar giler tp kosong..pakaian pun shelai spggang je..lain sume tapau kt sana..balik plak xpyh ckp la..beg yg satu tu branak pinak dgn sndirinya..(xtau la sape bapak dia..ekeke :p)





mana satu Arnold Susah-nak-eja ni?kompius jap..



dush..dush..kena blasah sbb rampas awek dia..huhu

di jalan cihampelas ni la sume watak hero2 brmastautin..
time shopping suami sy mcm raja..main amik jek apa brg nk..xde tgk harga dh..mklum la murah giler kalu nk bndingkn dgn hrga kt m'sia ni..keluar kedai je pak wawan (supir a.k.a driver kami kt sana) trus angkatkn brg smpan dlm kete..pastu kami smbung shoping lg..benti rehat, mkn n solat jap pastu smbung shoping lg..dan bgitulah sterusnya smpai mlm..huhu

smpai hotel je, lps bukakn pntu utk kami, pak wawan trus amikkn troli..ingtkn nk perli rupanya mmg mcm tu la slalu kalu org m'sia dtg shopping..hehe..byk gler brg nk hangkut penuhkn hotel lps shari suntuk shopping..itu belum ke pasar baru lg tu..pasar baru kt bndung ni glemer dgn jualan brg pukal..murah sgt8x.nk tau mcm mana pasar baru tu, cuba bygkn Low Yat..cuma gantikan gajet2 elektronik kt Low Yat tu dgn kain baju, tlekung,tudung n apa2 fabrik..haaa..mcm tu la meriahnya Pasar Baru di Bandunng..huhu..majoriti org m'sia dtg shopping kt sini la..belli pukal tlekung, tudung, kain baju sume pastu bw blk jual kt m'sia..brbaloi2..murahhhhh


hari berikutnya pg2 buta lepas sarapan kami trus ke lobi tggu pak wawan..receptionist kata "pak wawan blom masuk kerja pak"..huhu..awal la plak..hari ni kami xnk shoppinng sbb smlm dh puas shopping..hari ni nk jln2 je..ikutkn list, kami nk ke Kawah Gunung Berapi Tangkuban Prahu, Restoren Kampung Daun n Ladang Stoberi..


pak wawan smpai je kami trus gerak ke destinasi sbb tmpt2 tu agak jauh sket..mula2 kami ke kawah tgkuban prahu..dr jauh dh trbau blerang kawah tu..busuk mcm telur tembelang..smpai2 je kt pintu gerbang, pak wawan sound kami "jangan bersuara ya pak,ibu"..kami pun zip mulut..ziiippp


syhhhhh..nape?sebabnya, ada 3kategori tiket yg djual kalu nk masuk ke tgkuban prahu tu..

1-LOKAL 2-MALAYSIA 3-WARGA ASING
huhu..sume kategori harga lain2..sbb tu pak wawan xbg kami brsuara..kalu x dorg tau yg kami ni m'sia..so pak wawan bgtau dorg yg kami ni lokal..mksudnya org indon la..mentanng2 muka msg2 muka jawa..hehe..dia mngaku yg kami ni dr jakarta..huhu..so dpt la harga tiket plg murah..itu la untungnya dtg dgn driver..sape yg sewa kete n dtg sndiri mmg mati kena cekik la..cekik darah..huhu




kedai2 cnderamata di tgkuban prahu..best2..tp kena pndai tawar mnawar sbb dorg letak hrga standard..


haaa..yg bwh ni adalah brownies plg glemer di bandung..dpt gak rasa..ingt nk bw blk, smpai kt hotel je trus habis sbb sedap sgt..rangup..


ni mercu tanda kartikasari..

sape ke bandung rugi kalo xtry mkn di kedai kartikasari..maklum la.."tidak buka cabang di luar kota bandung" mksudnya kalu cari kt india ke cina ke xkn jmpa kartikasari..kt bandung smata2 je ada..tu la hebatnya kartikasari..


nyum..nyum..cuba teka eskrem apa kt bwh ni?ni la "es durian"..sedap giler..ingtkn perasa durian je rupanya seulas durian dlm tu..

kt bwh ni plak teh botol..kt bandung p la mana2 pun mst jmpa makhluk ni..sedap n murah..mmg glemer kt sana..abg suka btl minum..kalu bleh nk bw blk m'sia




iklan jap tu..saje promot2 bagi org trliur n habiskn duit kt bandung..huhu..sambung blk citer td..keluar2 je dr tgkuban prahu dh t.hari so sy ajak pak wawan ke Restoren Kampung Daun sbb mnurut survey sy d intrnet, best mkn kt Kg Daun ni..

smpai2 Kg Daun je kami dsambut receptionist comel brkebaya n kain batik..dia iring kami pilih lokasi strategik utk mkn..smpat gak sy interbiu cik kak tu..katanya Kg Daun dh lbh 10 thn broperasi..slalu djadikan tapak pesta n karaoke sbb ada pentas n kwsnnya lapang n happening..

kbetulan masa kami lalu tu tgh ada sesi taklimat utk pekerja2 kt situ..smpat snap jap gmbr waiter2 yg chumil2 ni..hehe..


dari kejauhan dengar bunyi air sungai mengalir deras..rupanya dhujung skali ada air terjun..fuh mmg strategik habis tmpt yg kami pilih..nyaman, tenang n mndamaikan..abg n pak wawan brgmbr kngn dsblh pondok mkn kami..


tengah menikmati panorama indah tu, waiter pun dtg hantar menu..katanya lps pilih menu sila ketuk palu..rupanya stiap pondok ada palu..so kalu nk apa2 xpyh jln jauh2 cari waiter..ketuk je waiter pun smpai..
smntara tggu mknan smpat sy mronda2 smpai ke atas bukit..rupanya di atas sana ada pondok yg lbh besar utk upacara bramai2..selebret besday ke meeting ke..best2..mkanan dh smpai sy pun turun ke pondok..


ini adalah cendol yg sy order..sedapnya xde bandingan..pekat, likat, melekat n memikat..huhu..bau pandannya smerbak..

lauk pauk plak mcm..nasi smpai seperiuk..nasinya kalu xde lauk pun xpe sbb mmg dh sedap..kami mkn brtambah2..tu pun byk lg lebihnya..pak wawan suruh kami bgkus nnt blk mkn kt hotel..tp kami bungkus bg pak wawan blk mkn dgn anak2nya..

lepas makan, solat n rehat jap kami ajak pak wawan ke Ladang Stoberi..ni sume pengaruh internet la..kata bleh petik suka2 hati kt ladang stoberi tu..so pak wawan suggest satu tempat..katanya tmpt tu jauh sket tp dia tahu shortcut..kami folo je la..mmg agak jauh n ke pdalaman sket..kwsn kg btl..org kg dok brcucuk tanam jagung n bunnga2..


kt kwsn kg tu org naik kete kuda tau kalu nk ke mana2..huhu..canggih gak

dorg pun ada masjid kristal..ingt t'ganu je ke ada?hehe

mcm holloween pun ada..labu dorg oren btl


smpai2 je kt Rumah Stoberi, Ya Allah trpesonanya kami dgn keindahan kt situ..mmg xde lgsg citer pasal rumah stoberi ni kt intrnet..kalu x, mustahil sy xtau sbb sblm dtg sy dh slongkar sume pasal bandung..brtuahnya kami dpt supir mcm pak wawan..


mmg btl2 brbaloi jln jauh2..xsgka dpdalaman mcm tu ada tmpat scantik rumah stoberi ni..sejuk, brkabus n hijau je suasananya..mcm kt negara omputeh plak..


mmg xramai yg tau pasal rumah stoberi ni..hanya msyrakat stempat je..n masa kami dtg tu xde org sbb dorg tau stoberi masih baby lg..comel2 je so xbleh petik lg..receptionist kata kalu nk petik stoberi, ada pakej mkn skali dgn harga brapa ntah..tapi kalu xnk petik, bleh la masuk scara prcuma untuk ronda2..kami pun bkn nk mkn stoberi sgt pun..dpt masuk brgmbr kngn kt situ pun dh cukup puas..



sebelum blk hotel, kami sgh ke Pasar Baru..kt luar sy rasa mcm kt Padang Besar sbb org mniaga mknan mcm kacang2, krepek2 n buah2an..masuk2 je ke pasar baru tu trus rambang mata tgk sgala mcm kain baju, tudung yg cantik2, murah2 n fesyen2 trkini yg mmg xde kt m'sia..sy pun apa lg amik ksmpatan tu borong sume utk diri sndiri, kluarga mrtua n sdara mara..


mlm tu kami keluar mkn di gerai sbelah hotel..lauk ayam apa ntah tp sgt sedap n murah jugak..blk hotel, packing2 brg sbb esok dh nk blk kl..beg besar yg asalnya kosonng tu dh xmuat..jenuh jugak kami padat2kn br dpt zip..itu pun abgg ada hati nk shoping lg sblm blk sok..huhu



pg2 tu lps sarapan kami trus bw beg siap2 smpan dlm kete..kami ajak pak wawan ke Cihampelas Walk utk shoping kali trakhir dbandung..kt situ la kami smpat jmpa spiderman, superman,zorro,sinbad,aladin,rambo n naruto pun ada..so dpt la tgkap gmbr, mintak otograf, salam2 sume..heehee..




abg asik btl brshoping kt situ..mcm2 ada..siap beli beg baru lg sbb byk sgt brg..lepas tu kami pun ke lpgn trbg..atas flight, kami pun tdo sbb kletihan shopping..



ni antara tmpt shoping kami..


ni kt rumah mode


dah smpai lpgn trbang..slamat tgl bandung..papai

saya pasti akan ke sana lagi satu masa nanti..



~~serikandi~~

1 comment:

  1. Assalamualaikum... seronok nyer jalan2 ke bandung... nk tanya boleh.. mcm mn boleh dpt pak supir sebaik pak wawan...

    ReplyDelete