twinkle
ShAriNg LiNk

YaNg SeTia MeNgiKuT Srikandi_Islam

Thursday, May 27, 2010

JaNgaN BeRseDih

assalamualaikum semua pembaca..semoga sntiasa dalam kesihatan dan kegembiraan dunia yang Allah pinjamkan kepada kita semua..

La Tahzan..yang bermaksud jangan bersedih..dun be sad..dun wori..be hepi..acapkali la tahzan meniti bibir mereka yg cuba memujuk hati sendiri atau memujuk sahabat2 yg sedang berduka..La Tahzan..Innallaha Ma'assobirin..janganlah berduka..sesungguhnya Allah sentiasa bersama orang2 yg sabar..

tapi sejauh manakah kita sebagaii manusia biasa ni mampu menahan kesedihan dan cuba menjadi kental, tabah dan cekal dsebalik ungkapan La Tahzan? kuatkah kita hanya dengan mengungkapkan la tahzan setiap kali Allah menurunkan ujian ke atas kita, makhlukNya yang kerdil di alam fana ini?

takkan menangiskah kita melihat pemergian ibunda tercinta ke rahmatullah? takkan trhiriskah perasaan kita melihat pasangan bersama org lain? takkan trguriskah hati kita bila fitnah dlemparkan? takkan trcalarkah jiwa kita yang rapuh bila gagal dalam setiap ujian kehidupan? takkan menangiskah kita? takkan berlinangkah air dari mata?

sekadar menjaga suami yang sakit pun mampu membengkakkan mata gara2 menangis ketika masakkan sup untuknya, pakaikan stokin di kakinya dan mencium pipinya yang panas..aku akui lemah semangatku melihat penderitaan suamiku walaupun sementara..dan aku pun menangis sendiri mendoakan kesakitannya dpindahkan kepadaku..

aku akui dan mengaku sendiri bahawa sesungguhnya aku bukanlah seorang wanita yang kuat dan berselindung di sebalik perkataan La Tahzan..aku adalah wanita sensitif yang cukup rapuh hatinya dan cukup mudah mengalirkan air mata..hanya dengan melihat anak2 kecil berlari2 memeluk dan mencium pipi ibunya sudah cukup meluluhkan hati ni..kerana aku belum ditakdirkan Allah menjadi seorang ibu..maka menangislah lagi aku bersendirian...

melihat orang buta berjalan sendirian, meraba pakaian di gerai2 tanpa mengetahui warna atau coraknya..melihat anak2 yatim merenung keluarga kanak2 lain ketika hari raya..melihat persembahan pelajar ketika melakonkan kisah2 sedih..membayangkan diri dalam kalangan mangsa perang di iran..membaca novel2 sedih..
ketika bertahajud dan membayangkan keadaan diri di akhirat..membayang nasib di tittian sirat al-mustakim..membayangkan dosa dan kesilapan lalu..membayangkan hukuman yang menanti di akhirat..membayangkan kematian dan penantian di alam barzah..mengingati Allah dan nabi..membaca kisah para sahabat dan wali..semuanya berjaya mengalirkan air jernih yang bergenang di mataku..maka menangislah aku sndirian..

jadi ada apa dengan La Tahzan? di manakah perlunya kita bersikap la tahzan? robotlah kita jika tiada setitik pun air mata pernah mengalir seumur hidup di dunia ni..tiada perasaanlah kita jika tidak pernah menangisi nasib diri dan nasib saudara2 kita di dunia ni..

ketika berada dalam keadaan bersedih itulah gunanya La Tahzan..kerana syaitan amat menyukai orang2 yang bersedih dan tidak mampu mengawal emosinya..kerana syaitan mudah merasuk dan memasuki jiwa2 yang sedang goyah dek kesedihan..maka ketika itulah kita perlu kembali kpd konsep la tahzan..ingtkan diri kita supaya tidak terlalu bersedih dengan segala bentuk ujian yang Allah telah tentukan kepada kita..

menangislah..menangislah sepuasnya..menangislah semahunya dan lepaskan semua perasaan sedih yang trbuku di jiwa..menangislah dan biarlah tangisan itu mampu mengubah kita ke arah kebaikan..menangislah menyesali kekilafan diri..menangislah menyesali dosa2 lalu..menangislah demi meluahkan isi hati..dan berjanjilah dalam tangisan itu bahawa kita akan berubah menjadi diri kita yang lebih baik dari apa yang ada sekarang..menangislah..
tapi ingatlah bahawa sesungguhnya bisikan2 di kala kita bersedih tu ada kalanya bukanlah datang jauh dari lubuk hati kita yang paling dalam, sebaliknya dari syaitan yang cuba memanjangkan kesedihan tersebut agar mudah kita dihasut dan dirasuknya...nauzubillahi minzalikkkkk

*peringatan untuk diriku yang mudah bersedih dan juga untuk sahabat2..semoga kesedihan yang kita alami tidak membawa kita ke arah kebinasaan diri sndiri..insyaAllah biiznillah..

La Tahzan,
~~srikandi_islam~~

No comments:

Post a Comment